Pomoč pri nakupu klimatske naprave

Klimatske naprave

Splošno o klimatskih napravah

Klimatska naprava je sistem za klimatizacijo prostorov, ki se poleti uporablja za hlajenje in razvlaževanje toplega in vlažnega zraka, pozimi in v prehodnih sezonah pa za ogrevanje. Najbolj razširjeni klimatski sistem je sistem s toplotno črpalko zrak – zrak v deljeni izvedbi, tako imenovani »split« sistem. »Split« se imenuje zato, ker je klimatska naprava sestavljena iz ločenih delov. Del, ki je nameščen v prostoru je notranja enota, del, ki je nameščen na prostem (na primer na zunanji steni hiše), pa je zunanja enota. Notranje enote služijo obdelavi oziroma klimatizaciji prostorov. Le te so lahko stenske, stropne, talne, kasetne, vgradne ali kanalske.

Klimatska naprava deluje tako, da zunanja enota toploto izmenjuje z okoliškim zrakom, notranja enota, ki neposredno ali posredno klimatizira prostor, pa toploto izmenjuje z zrakom v prostoru. Deli sistema (zunanja in ena ali več notranjih enot) so prek bakrene inštalacije po kateri potuje hladilno sredstvo (na primer freon R 410 A) povezani v zaprti sistem, ki ga imenujemo hladilni krog.

Hladilni sredstvo (na primer freon R410A) v zaprtem sistemu se uplinja oziroma utekočinja preko toplotnih prenosnikov v zunanji oziroma notranji enoti. Kje se utekočinja oziroma uplinja je odvisno od tega ali hladimo ali ogrevamo prostor. Danes so v glavnem vse klimatske naprave reverzinilne, se pravi da lahko tako ogrevajo kot hladijo.

Kaj moramo vedeti pred nakupom klimatske naprave?

Najprej moramo v m2 izmeriti bivalno površino, ki jo želimo klimatizirati. Dobljeno vrednost pomnožimo z višino prostora v metrih, da dobimo prostornino-volumen prostora v kubičnih metrih m3. Dobljeno število kubičnih metrov pomnožimo s številko 25 W / m3 ter tako dobimo že prvo oceno kakšno klima napravo potrebujemo. Če gre za podstrešje, ki je morebiti povrhu še slabo toplotno izolirano, ali pa imamo prostor z velikimi steklenimi stenami obrnjenimi proti jugu ali jugozahodu, potem je potrebno prostornino pomnožiti s številko 35 W / m3 , ali pa tudi več. Tej prvi oceni je potrebno prišteti še moč strojev in aparatov, ki se nahajajo v prostoru, ki ga želimo klimatizirati, kajti ti aparati npr. TV ali računalniki, pečice idr. tudi sproščajo v prostor določeno toplotno energijo, ki jo je treba nevtralizirati. Na koncu pa k gornji oceni prištejemo tudi po 100 W hladilne moči za vsakega človeka, ki se nahaja v prostoru.

Primer izračuna za prostor velik 50m2, visok 2,40m, z napravi v skupni moči 600W in z 4 osebami:
50m2 x 2,40m=120 m3x25W=3000w+600W+400W=4000w (4Kw)

Poznamo cenejše in manj učinkovite klimatske naprave ON/OFF in dražje ter bolj učinkovite klimatske naprave INVERTER. Klimatske naprave ločimo glede na energetsko učinkovitost v sedem razredov, od A do G. Najbolj varčen je razred A (tudi ta se nato deli na A, A+, A++ in A+++), najmanj pa razred G. Energetsko učinkovitost klimatskih naprav kažeta koeficienta EER in COP:

  • Koeficient EER nam kaže učinkovitost naprave pri hlajenju in je podan kot razmerje med “močjo hlajenja” in “vloženo močjo” – porabljeno energijo za hlajenje.
  • Koeficient COP nam kaže učinkovitost naprave pri gretju in je podan kot razmerje med “močjo gretja” in “vloženo močjo” – porabljeno energijo za gretje.

Velika izbira klimatskih naprav

Ponujamo Vam pestro izbiro klimatskih naprav vseh proizvajalcev. Osnovne izvedbe imamo na zalogi in jih je mogoče videti na razstavnem stojalu, ostale pa so dobavljive v nekaj dneh (odvisno od proizvajalca).

Vabimo vas torej, da nas kontaktirate in skupaj bomo našli najprimernejšo in cenovno najugodnejšo klimatsko napravo za vaše stanovanje.

Klimatske naprave – montaža in servis klime

Klima danes še zdaleč ni neka modna muha ali pa stvar, ki bi so jo lahko privoščili le premožni. Glede na to, da se danes klimatske razmere spreminjajo zelo hitro, je klima odličen oziroma najboljši blažilec sodobnih vročinskih šokov. Predstavljajte si lep jesenski dan, ko zaide sonce, vas pa začne zebsti, ko sedete lepo zleknjeni v kavč. Takrat ni boljšega, kot pritisniti na daljinec od klime. Skoraj nič vas ne more ogreti hitreje ali pa ceneje kot klima.

Mnogo kupcev se odloči za nakup klimatske naprave, ker vedo, da lahko s tem privarčujejo pri stroških ogrevanja, ki se lahko zmanjšajo tudi za dve tretjine. S klimo si lahko vzpostavite željene klimatske oziroma mikroklimatske pogoje, odvisno od vaše izbire. Prostor lahko ohlajamo, segrevamo, ga očistimo mikrobov, bakterij, prašnih delcev, ki so vzrok številnih obolenj. Zaradi ustrezne temperature je tudi produktivnost v bivalnih in pisarniških prostorih večja, statistično se zmanjša tudi nevarnost nesreč pri delu zaradi utrujenosti. V vročih poletjih pa vam bodo klimatske naprave omogočile normalno spanje.

 

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.