Storitve

Klimatizacija in prezračevanje

Montaža klimatskih in prezračevalnih naprav vseh velikosti.

Toplotne črplake

Montaža toplotnih črpalk.

Servis in vzdrževanje

Servisiranje in vzdrževanje klimatskih naprav in toplotnih črpalk.

Prodaja naprav

Prodaja klimatskih naprav, prezračevalnih naprav in toplotnih črpalk.

Naše storitve

Klimatske naprave

Splošno o klimatskih napravah

Klimatska naprava je sistem za klimatizacijo prostorov, ki se poleti uporablja za hlajenje in razvlaževanje toplega in vlažnega zraka, pozimi in v prehodnih sezonah pa za ogrevanje. Najbolj razširjeni klimatski sistem je sistem s toplotno črpalko zrak – zrak v deljeni izvedbi, tako imenovani »split« sistem. »Split« se imenuje zato, ker je klimatska naprava sestavljena iz ločenih delov. Del, ki je nameščen v prostoru je notranja enota, del, ki je nameščen na prostem (na primer na zunanji steni hiše), pa je zunanja enota. Notranje enote služijo obdelavi oziroma klimatizaciji prostorov. Le te so lahko stenske, stropne, talne, kasetne, vgradne ali kanalske.

Klimatska naprava deluje tako, da zunanja enota toploto izmenjuje z okoliškim zrakom, notranja enota, ki neposredno ali posredno klimatizira prostor, pa toploto izmenjuje z zrakom v prostoru. Deli sistema (zunanja in ena ali več notranjih enot) so prek bakrene inštalacije po kateri potuje hladilno sredstvo (na primer freon R 410 A) povezani v zaprti sistem, ki ga imenujemo hladilni krog.

Hladilni sredstvo (na primer freon R410A) v zaprtem sistemu se uplinja oziroma utekočinja preko toplotnih prenosnikov v zunanji oziroma notranji enoti. Kje se utekočinja oziroma uplinja je odvisno od tega ali hladimo ali ogrevamo prostor. Danes so v glavnem vse klimatske naprave reverzinilne, se pravi da lahko tako ogrevajo kot hladijo.

Kaj moramo vedeti pred nakupom klimatske naprave?

Najprej moramo v m2 izmeriti bivalno površino, ki jo želimo klimatizirati. Dobljeno vrednost pomnožimo z višino prostora v metrih, da dobimo prostornino-volumen prostora v kubičnih metrih m3. Dobljeno število kubičnih metrov pomnožimo s številko 25 W / m3 ter tako dobimo že prvo oceno kakšno klima napravo potrebujemo. Če gre za podstrešje, ki je morebiti povrhu še slabo toplotno izolirano, ali pa imamo prostor z velikimi steklenimi stenami obrnjenimi proti jugu ali jugozahodu, potem je potrebno prostornino pomnožiti s številko 35 W / m3 , ali pa tudi več. Tej prvi oceni je potrebno prišteti še moč strojev in aparatov, ki se nahajajo v prostoru, ki ga želimo klimatizirati, kajti ti aparati npr. TV ali računalniki, pečice idr. tudi sproščajo v prostor določeno toplotno energijo, ki jo je treba nevtralizirati. Na koncu pa k gornji oceni prištejemo tudi po 100 W hladilne moči za vsakega človeka, ki se nahaja v prostoru.

Primer izračuna za prostor velik 50m2, visok 2,40m, z napravi v skupni moči 600W in z 4 osebami:
50m2 x 2,40m=120 m3x25W=3000w+600W+400W=4000w (4Kw)

Poznamo cenejše in manj učinkovite klimatske naprave ON/OFF in dražje ter bolj učinkovite klimatske naprave INVERTER. Klimatske naprave ločimo glede na energetsko učinkovitost v sedem razredov, od A do G. Najbolj varčen je razred A (tudi ta se nato deli na A, A+, A++ in A+++), najmanj pa razred G. Energetsko učinkovitost klimatskih naprav kažeta koeficienta EER in COP:

  • Koeficient EER nam kaže učinkovitost naprave pri hlajenju in je podan kot razmerje med “močjo hlajenja” in “vloženo močjo” – porabljeno energijo za hlajenje.


  • Koeficient COP nam kaže učinkovitost naprave pri gretju in je podan kot razmerje med “močjo gretja” in “vloženo močjo” – porabljeno energijo za gretje.

Velika izbira klimatskih naprav

Ponujamo Vam pestro izbiro klimatskih naprav vseh proizvajalcev. Osnovne izvedbe imamo na zalogi in jih je mogoče videti na razstavnem stojalu, ostale pa so dobavljive v nekaj dneh (odvisno od proizvajalca).

Vabimo vas torej, da nas kontaktirate in skupaj bomo našli najprimernejšo in cenovno najugodnejšo klimatsko napravo za vaše stanovanje.

Klimatske naprave – montaža in servis klime

Klima danes še zdaleč ni neka modna muha ali pa stvar, ki bi so jo lahko privoščili le premožni. Glede na to, da se danes klimatske razmere spreminjajo zelo hitro, je klima odličen oziroma najboljši blažilec sodobnih vročinskih šokov. Predstavljajte si lep jesenski dan, ko zaide sonce, vas pa začne zebsti, ko sedete lepo zleknjeni v kavč. Takrat ni boljšega, kot pritisniti na daljinec od klime. Skoraj nič vas ne more ogreti hitreje ali pa ceneje kot klima.

Mnogo kupcev se odloči za nakup klimatske naprave, ker vedo, da lahko s tem privarčujejo pri stroških ogrevanja, ki se lahko zmanjšajo tudi za dve tretjine. S klimo si lahko vzpostavite željene klimatske oziroma mikroklimatske pogoje, odvisno od vaše izbire. Prostor lahko ohlajamo, segrevamo, ga očistimo mikrobov, bakterij, prašnih delcev, ki so vzrok številnih obolenj. Zaradi ustrezne temperature je tudi produktivnost v bivalnih in pisarniških prostorih večja, statistično se zmanjša tudi nevarnost nesreč pri delu zaradi utrujenosti. V vročih poletjih pa vam bodo klimatske naprave omogočile normalno spanje.

Toplotne črpalke

Na splošno

Toplotne črpalke spadajo med najučinkovitejše naprave za ogrevanje in hlajenje vašega doma ter ogrevanje sanitarne tople vode. Ker so hiše v zadnjem času dobro izolirane in je poraba energije razmeroma majhna, se vse bolj uporabljajo toplotne črpalke tipa zrak-voda, ki že tako dominirajo na vseh področjih.

Novogradnje

Pri novogradnjah zaradi vse boljše izolacije narašča prodaja toplotnih črpalk zrak-voda in to prav zaradi nižjih investicijskih stroškov in vse boljše učinkovitosti. V ta namen se uporabljajo eno-kompresorske toplotne črpalke, za katere Eko Skladu nudi subvencijo v vrednosti 1000 do 1500 EUR. Na Eko sklad listi najdemo vse toplotne črpalke tipa LT med 6 in 14 kW (natančne modele si lahko ogledate na listi Eko Sklada, vsi 6 kW Daikinovi modeli imajo 1500 EUR nepovratne subvencije).

Obnove

Pri obnovah, kjer se uporabljajo radiatorji, pogosto potrebujemo toplotne črpalke z visokotemperaturnim režimom ogrevane vode. V ta namen uporabljamo dvo-kompresorske toplotne črpalke, ki tudi pri zunanji temperaturi -20 C ogrejejo radiatorsko vodo celo do 80 C in to brez dodatnih elektro-grelcev. Dvo kompresorske toplotne črpalke, priključene na radiatorje, so lahko tudi do 40% bolj učinkovite od najboljših enokompresorskih črplak.

V kolikor so odločate za prenovo hiše s talnim ogrevanjem si oglejte rubriko Novogradnje.

Za sanitarno vodo

Toplotne črpalke za sanitarno vodo predstavljajo najcenejšo produkcijo tople sanitarne vode na trgu. Večinoma jih nameščamo v klet, saj je pri proizvodnji tople vode stranski produkt hladen zrak, ki ga spuščamo v kletne prostore.